5/8/13

Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑ , ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΑΜΑΣΤΑΣ



Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο πάτερ Κων/νος Πλιάτσικας έφερε στο χωριό μας  Μουσουνίτσα  την Παρασκευή 26 Ιουλίου το μεσημέρι (ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής ) την ιερή εικόνα της Παναγίας από την Ιερά Μονή της Δαμάστας για λαϊκό προσκύνημα.               
Οι συγχωριανοί μας που είχαν μάθει τα νέα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Νικόλα και περίμεναν την άφιξή της. Κατά την άφιξη της εικόνας ήμασταν κι εμείς εκεί , όπου και καταγράψαμε  αυτό το γεγονός .
Μετά  την άφιξη της  εικόνας και τον σχηματισμό της πομπής, την παρέλαβαν και την μετέφεραν  πρώτα οι νέοι του χωριού και μετά οι μεγαλύτεροι στην Κεντρική πλατεία. 
Μετά από το προσκύνημα   του κόσμου στην Κεντρική Πλατεία ,η εικόνα της Παναγίας  της Δαμάστας  μεταφέρθη στην εκκλησία του χωριού μας  ,την Κοίμηση της Θεοτόκου  , όπου ετελέσθη  εσπερινός.
Λίγα λόγια για την Ι. Μ. Παναγίας Δαμάστας Φθιώτιδας και την Ιερή εικόνα της Παναγίας. 
 Το γυναικείο μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Δαμάστας, το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, βρίσκεται σε μια καταπράσινη ορεινή περιοχή με υπέροχη θέα, 23 χιλιόμετρα από την Λαμία, παραπλεύρως της Κεντρικής Λεωφόρου  που συνδέει την Λαμία με την Άμφισσα.
Πολλές είναι οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δαμάστας, επικρατέστερη φαίνεται όμως η εκδοχή ότι προέρχεται από το "δαμάστρα", ότι δηλαδή η Παναγία δαμάζει τον πόνο και τα πάθη. Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται στο γεγονός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ήρθε στην Ελλάδα από την Δαμασκό της Συρίας και από το αρχικό «Δαμάσκα» έμεινε το όνομα «Δαμάστα». Η εικόνα της Παναγίας  είναι του 19ου αιώνος (1892).
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε την άφιξη της ιεράς εικόνας , την πομπή ,την περιφορά και την μεταφορά της από την πλατεία του Αι  Νικόλα ..... στην κεντρική πλατεία  και από εκεί   ..... στην εκκλησία της Παναγίας  ....καθώς  και   το προσκύνημα των κατοίκων  στην ιερά εικόνα  κλπ .
























Τις παραπάνω φωτογραφίες τράβηξαν οι Νικόλαος Γ. Μπούζας και Βασίλειος Α. Μπούζας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...