Η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον μπακαλιάρο με
σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους
πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και
την Κυριακή των Βαΐων. Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο φτωχές
περιοχές ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Όποιες
και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό
μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια αυτή η συνήθεια
εδραιώθηκε στην ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του
διπλού εορτασμού.
Πηγή : http://www.infokids.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου