Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της χριστιανοσύνης, η οποία γίνεται σε ανάμνηση του θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού. Αρχικά ήταν εβραϊκή γιορτή ( ο όρος προέρχεται από το εβραϊκό πεσάχ = διάβαση), που συνδεόταν με τη βιβλική αφήγηση της απελευθερώσεως των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή αιχμαλωσία. Όμως με σοβαρότερα επιχειρήματα υποστηρίζεται ότι το Πάσχα ήταν στην πραγματικότητα μια γεωργική γιορτή, που χαρακτηριζόταν από διάφορες τελετουργίες, από τη θυσία ενός αρνιού, τα κόκκαλα του οποίου δεν έπρεπε να σπάσουν, από το άζυμο ψωμί που τρωγόταν με το κρέας του αρνιού και πικρά χόρτα. Το Πάσχα για τους Εβραίους ειναι 7 ημέρες που κατά τη διάρκεια αυτή έπρεπε να πάνε για προσκήνημα στην Ιερουσαλήμ. Δηλαδή η διάρκειά του ήταν από τις 15 έως τις 22 του μηνός Νισάν ο οποίος αντιχτοιχεί με το δικό μας Μάρτιο. Σήμερα το Πάσχα γιορτάζεται στις εβραϊκές κοινότητες υπό ευρύτερη μορφή με άλλες τελετουργίες και προσθήκη τοπικών παραδόσεων.
Μετά το θάνατο του Ιησού παρέλαβε την εορτή και ο Χριστιανισμός, γεγονός που προκάλεσε πολλές αμφισβητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορούσε στον χαρακτήρα του, γιατί ορισμένοι θεωρούσαν την εορτή ως αναμνηστική της σταυρώσεως του Μεσσία, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Το Πάσχα θεωρείται ότι προέρχεται από το ελληνικό ρήμα πάσχειν, ενώ άλλοι που τη σύνδεαν με την ευχαριστία γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της αναστάσεως του Μεσσία που έγινε τρεις μέρες μετά το θάνατό του δηλαδή την Κυριακή. Οι Ανατολικοί ακολούθησαν το εβραϊκό έθιμο να το γιορτάζουν στις 14 του Νισάν γι αυτό και ονομάστηκαν Τεσσαρισκαιδεκατίτες. Στη Δύση επικράτησε η συνήθεια της Ρώμης και της Αλεξάνδρειας, όπου γιορταζόταν την Κυριακή.
Ένας γενικός κανόνας καθορισμού του Πάσχα που έγινε έτσι κινητή εορτή, διατυπώθηκε στη Σύνοδο της Νίκαιας: το Πάσχα έπρεπε να πέφτει στην Πρώτη Κυριακή μετά τις 14 του Νισάν, δηλαδή του μήνα στον οποίο η 14η ημέρα συμπίπτει με την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου) ή είναι η αμέσως επόμενη. Στην περίπτωση τπου η 14η του Νισάν αντιστοιχούσε με Κυριακή ο εορτασμός έπρεπε να μετατεθεί την πόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο το Πάσχα γιορτάζεται την Κυριακή που ακολουθεί τη μετά εαρινή ισημερία πανσέληνο. Οι ορθόδοξες εκκλησίες όμως στην περίπτωση του Πάσχα, δεν ακολούθησαν το γρηγοριανό ημερολόγιο κι έτσι υπάρχουν δύο Πάσχα στο εκκλησιαστικό έτος.
Δήμητρα Γρηγορίου
1 σχόλιο:
Καθώς περιπλανιώμουν μέσα στις ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού για να βρώ διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα έθυμα του Πάσχα , διάβασα το κείμενο της Δήμητρας Γρηγορίου,( 4α'
Κολλέγιο Αθηνών Δημοτικό).Και το δημοσίευσα με σκοπό να μάθει περισότερος κόσμος τη μεγαλύτερη γιορτη της χριστιανοσύνης.
Δήμητρας Γρηγορίου σε ευχαριστώ πολύ .
Δημοσίευση σχολίου