23/12/15

Παραδοσιακή Κουζίνα : Δίπλες !

 Δίπλες

Παραδοσιακό Γλυκό . Σερβίρεται σε όλες τις γιορτές - χαρές  της ζωής. Στους γάμους τοποθετούνται σε  μεγάλα πανέρια με την συνοδεία λικέρ ενώ στολίζονται  με κουφέτα και λουλούδια.Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι.Oι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι.  Μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι  οι κύλινδροι , φιόγκοι και λουλούδια.



Υλικά 

Ελαιόλαδο για το  τηγάνισμα

Για την Ζύμη
3 αυγά
2 βανίλιες
αμμωνία (Ελάχιστη στην μύτη του γλυκού κουταλιού)
1 κιλό αλεύρι 

Για το Μέλωμα
1/2 κιλό μέλι
1 κρασοπότηρο νερό
1 κρασοπότηρο ζάχαρη

Για την Διακόσμηση
Κανέλα
Ζάχαρη
Καρύδια



Εκτέλεση


1.       Διαχωρίζουμε σε δυο διαφορετικά σκεύη το ασπράδι από τους κρόκους  .

2.       Στην συνέχεια χτυπάμε με το μίξερ  το ασπράδι των αυγών μέχρι να γίνει αφράτο και να στερεοποιείται παίρνοντας την μορφή της μαρέγκας .


3.       Στο άλλο σκεύος  χτυπάμε τους κρόκους  μέχρι να ασπρίσουν .

4.        Σε ένα βαθύ μπολ  με το σύρμα/μίξερ  ανακατεύουμε τα παραπάνω δυο υλικά μαζί ώστε να ενσωματωθούν κι παράλληλα ρίχνουμε τις βανίλιες  .Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας την αμμωνία .

5.       Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο  -λίγο  ανακατεύοντας πλέον με τα χέρια μας . Επειδή το μείγμα θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ θυμόμαστε να αλειψουμε λάδι στις χούφτες μας κατά το ζύμωμα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ :ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΟ ΚΙ ΟΧΙ ΣΦΙΚΤΟ. Έτσι θα παίρνει προσάλευρο και η  διάνοιξη του φύλου  θα γίνει με απίστευτη ευκολία .  

6.       Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί , κι αργότερα το κάνουμε δυο μεγάλες μπάλες

7.       Παίρνουμε λίγη  από την ζύμη κάθε φορά κι σιγά σιγά πλάθουμε τα φύλλα  με τον πλάστη . Τα κόβουμε σε λωρίδες με την ροδέλα ή το μαχαίρι .

8.       Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι  με μπόλικο καυτό λάδι , τοποθετούμε ένα ένα τα κομμάτια . Τα διπλώνουμε με δυο πιρούνια . Το κλασικό σχήμα είναι ο κύλινδρος αλλά και τα μαντηλάκια, οι φιόγκοι και τα γαρύφαλλα. Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λάδια του.

9.       Τοποθετούμε το μέλι , την ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα για να βράσουν . Από την άλλη πλευρά οι δίπλες έχουν αρχίσει κι κρυώνουν. Τις μελώνουμε  μια μια μέσα στο σιρόπι και  στην συνέχεια της τοποθετούμε στο δίσκο/πιατέλα .

10.   Τις πασπαλίζουμε  με ανακατεμένη κανέλα κι κρυσταλλική  ζάχαρη ή με τριμμένα καρύδια .

Αν θέλουμε να βγάλουμε περισσότερα κομμάτια , διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών εξ αρχής .. Καλή σας όρεξη και  Καλή επιτυχία  σε όσους  επιχειρήσουν την συνταγή  για πρώτη φορά.

Συνταγή :Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...