1/1/16

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς και η Ιστορία τους !



Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση και τους πολέμους, θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά με αξιοπρέπεια και αγάπη! Μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, φυσικά, και να ευχηθούμε να φέρει ο Νέος Χρόνος υγεία, ειρήνη και μπόλικη τύχη!


Η ιστορία μας πάει πίσω στη Ρώμη, το 45 π.Χ. όπου και καθιερώθηκε για πρώτη φορά, με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η 1η Ιανουαρίου ως η πρώτη ημέρα του Νέου Έτους! Στη Βυζαντινή εποχή, η Εκκλησία, για να διαχωρίσει τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες αποφάσισε να συνδέσει αυτήν την ημέρα με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια προστέθηκαν ήθη και έθιμα τοπικά και πιο διαδεδομένα!

Φτάνοντας στο σήμερα, κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ακολουθεί ο Δυτικός Κόσμος, στη σύγχρονη εποχή, η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται ακόμη την 1η ημέρα του Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ο τι το ίδιο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Υπάρχουν διαφορετικά έθιμα σε όλο τον κόσμο! Αυτή είναι και η πραγματική ομορφιά! Η διαφορετικότητά μας άλλωστε...
Πάμε όμως να δούμε τα πιο διαδεδομένα έθιμα και την ιστορία του καθενός που το ακολουθεί!

 

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας είναι, αδιαμφισβήτητα, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και φυσικά οι δίπλες! Βέβαια το κάθε μέρος και η κάθε χώρα έχει τα δικά του/της παραδοσιακά γλυκά και συνταγές. Στην Ελλάδα, όμως, πριν τις γιορτές και κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων στολισμών,  όλα τα σπιτικά και οι φούρνοι μοσχοβολάνε και ξεφουρνίζουν αυτά τα γλυκά καθώς είναι τα κατ' εξοχήν χριστουγεννιάτικά μας!

αρχείο λήψης (4)

 

Ρεβεγιόν

Πλέον το ονομάζουμε Ρεβεγιόν! Πρόκειται για την συνηθισμένη οικογενειακή μάζωξη γύρω από το γιορτινό τραπέζι λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς! Πέρα από την οικογένεια καλούμε συγγενείς και φίλους, αγαπημένους... Τα φώτα σβήνουν, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο με τραγούδια, χειροκρότημα, φιλιά και ανταλλαγές ευχών!

954834345dc80d3be639ada52ee49261_XL

Άγιος Βασίλης

Πρόκειται για τον «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαο) των Άγγλων, τον «Περ Νοέλ» των Γάλλων, τον «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, τον «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, τον «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (=«ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, τον «Χοτέισο»των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

Ο Άγιος μας Βασίλης φέρνει τα δώρα,  το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε όλα τα παιδάκια του κόσμου που υπήρξαν καλά όλο τον προηγούμενο χρόνο. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα. Κατά την ελληνική παράδοση προσμένουμε έναν ταπεινό και καλό Έλληνα άγιο με μαύρα γένια και σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα.
Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, όλοι περιμένουμε τον στρουμπουλό παππούλη με τα λευκά γένια, που είναι ντυμένος στα κόκκινα, από τη διαφήμιση της Coca cola! Θα φάει τα μπισκότα του, θα πιει το γάλα και θα γυρίσει στο έλκηθρο με τους ταράνδους του να συνεχίσει τη διανομή!

agios-vasilis-660_0

Βασιλόπιτα και Φλουρί

Η ιστορία έχει ως εξής : Ο Μ. Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει να μην λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα χρυσά έμειναν. Ο Μ. Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίτες μέσα στις οποίες θα έβαζαν και από ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ο τι του τύχαινε.

Η παράδοση της Βασιλόπιτας είναι αναπόσπαστη με την ελληνική παράδοση! Εκείνος που θα τύχει το φλουρί πρόκειται να έχει μια χρονιά γεμάτη τύχη και φώτιση! Οικογένειες, φίλοι, μαγαζιά, σύλλογοι κόβουν βασιλόπιτα και φυσικά εθιμοτυπικά αφού τη σταυρώσουν, ξεχωρίζουν το κομμάτι του Χριστούτης Παναγίας, του αγίου Βασιλείου, του φτωχού, του σπιτιού!

1602727

 

Κάλαντα

Προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες και ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από μεγαλύτερους. Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις αποδιδόμενες ευχές τα "Χρόνια Πολλά" το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλαιότερα).
Αποτελούν δημοτικά ευχετήρια και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Έτσι και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, τα παιδάκια γυρνάνε με τα πολύχρωμα σκουφιά τους και τα τριγωνάκια τους στα σπίτια και τα μαγαζιά, από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας τα κάλαντα!

kalanta613_866352955

 

Καλικάντζαροι 

Τα "δαιμόνια" σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν οι σκανταλιές. Ζουν στον κάτω κόσμο και ο λαός τους φαντάζεται με διάφορες μορφές με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους..
Οι άνθρωποι για να τα διώξουν σταυρώνουν τα σπίτια και τις καμινάδες, ραντίζουν με αγιασμό, τοποθετούν κούτσουρα, χαϊμαλιά, δεντρολίβανο ή κλαράκια ελιάς. Οι παραδόσεις και τα έθιμα ποικίλουν από μέρος σε μέρος όπως φυσικά και οι μύθοι και οι θρύλοι από περιοχή σε περιοχή!

katsimixaioi-kalikatzaroi

Εμείς σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα, γεμάτα Ειρήνη, Αγάπη, Ευτυχία και πάνω απ' όλα Υγεία!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...