10/7/13

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ 
Λαογραφικό Μουσείο Μουσουνίτσας  29/6/2013
Το Λαογραφικό Μουσείο της Μουσουνίτσας στεγάζεται  τα τελευταία χρόνια  σε μια αίθουσα   του  μονοθέσιου δημοτικού  σχολείου που λειτουργούσε ανελλιπώς  από το 1955 έως το 1995.Με την βοήθεια και την προσπάθεια όλων των συγχωριανών μας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε και να  γεμίσουμε την αίθουσα  με λαϊκά  εκθέματα παντός είδους μετά από την ανακατασκευή του χώρου το 2006-2007.  

Μιας κι αποτελεί ενδιαφέροντα πόλο έλξης για τους  τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας και σημείο αναφοράς της λαϊκής μας παράδοσης , επιτεύχθηκε το  όνειρο των παλαιότερων εκλιπόντων πια συγχωριανών μας , παρ’ ότι το χωριό μας είναι ένα μικρό ορεινό χωριό με ελάχιστους πόρους . Ένα όνειρο  για ένα μικρό μουσείο στο οποίο οι νεώτεροι θα μαθαίνουν και οι παλιότεροι θα αναπολούν  την ιστορία καθώς και τον τρόπο ζωής του χωριού μας . Μέσα από φωτογραφίες μιας περασμένης περιόδου ,τα προσωπικά αντικείμενα, οικιακά σκεύη ,ενδυμασίες και γεωργικά εργαλεία  ξετυλίγεται η εξέλιξη της ζωής του μικρού μας ορεινού χωριού ..

Εξωτερική Άποψη του Λαογραφικού Μουσείου Μουσουνίτσας  29/6/2013

Παρακάτω θα δείτε πρόσφατες φωτογραφίες από τα σημερινά εκθέματα του Μουσείου που τράβηξε ο Νίκος Αθ. Μπούζας στο τελευταίο ταξίδι μας στη Μουσουνίτσα . Στην συνέχεια θα διαβάσετε  λίγα λόγια για την ιστορία του  Λ.Μ.Μ παρακολουθώντας ένα παλιότερο βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την εποχή που άρχισε να λειτουργεί.
Παραδοσιακές ενδυμασίες..

Φωτογραφίες συγχωριανών μας ..
Συλλογή φωτογραφιών και ρουχισμού

Φλοκάτη , Γκλίτσες και παραδοσιακά εργαλεία


Λίγα λόγια για την ιστορία  του μικρού  Λαογραφικού Μουσείου της Μουσουνίτσας.

Επειδή το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο είχε κλείσει από 1995 λόγω έλλειψης μαθητών αποφασίστηκε   από την  Τοπική Αυτοδιοίκηση   του χωριού μας ,  στα συμβούλια που έγιναν τότε (2005-2006) ότι  για να μην ερειπωθεί και   καταστραφεί   το ιστορικό κτήριο του σχολείου με την πάροδο του χρόνου από τις καιρικές  συνθήκες , ότι α)πρέπει  να επισκευαστεί και β) να τροποποιηθεί καταλλήλως , ώστε να μπορεί να αλλάξει η χρήση του.

Έτσι στα συμβούλια που έγιναν τότε (με πλήρη συμμετοχή των συγχωριανών μας ) αποφασίσθηκε  πως η αίθουσα διδασκαλίας έπρεπε  να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και το γραφείο του δασκάλου  να μεταβληθεί σε αγροτικό Ιατρείο με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό που μέχρι τότε δεν υπήρχε.  Όπως και έγινε τελικά .

 Όταν τελείωσαν οι εργασίες επισκευών και  η αναπαλαίωση του κτηρίου ,η αίθουσα διδασκαλίας μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο  με την βοήθεια των συγχωριανών – φίλων προσφέροντας ο καθένας  κειμήλια της προσωπικής ιδιοκτησίας(πχ ξύλινα τυροκομικά σκεύη ,παλαιά μπρούτζινα οικιακά σκεύη , ταψιά , κατσαρόλες  , παλαιές ενδυμασίες,παλιά ρούχα, παλαιές φωτογραφίες ,αργαλειούς ,κόπτες, διάφορα εργαλεία κλπ.) συνεισφέροντας έτσι στην εξέλιξη της  ιστορίας της παράδοσης .
      *_*_*_*_*_*_*_*_*_*
 Μιας και αποφάσισα να συντάξω ένα άρθρο για το Μουσείο με νέο φωτογραφικό υλικό από το πρόσφατο ταξίδι στην Μουσουνίτσα  δεν δίστασα  να σας υπενθυμίσω παλαιότερα πλάνα των εκθεμάτων εφόσον έκανα μια ιστορική αναδρομή   Στην συνέχεια  αυτού του άρθρου μας  θα δείτε μερικές φωτογραφίες  και βίντεο από το προσωπικό μας αρχείο όταν  εμείς  ήμασταν τότε στο : infinites.net  και αργότερα μετακομίσαμε στην freehostia.com   
Tο πρώτο  video  που αφορούσε το Λαογραφικό μας Μουσείο, με τίτλο Mousounitsa Museum   που  είχαμε ανεβάσει στο Youtube τον Οκτώβρη του 2008 (στο κανάλι μας - το Mousounitsa Channel )
  
Μέσω αυτού του VIDEO  και των φωτογραφιών που ανεβάσαμε τότε στο website μας mousounitsa.infinites.com κάναμε γνωστή για πρώτη φορά  στα πέρατα του κόσμου ,την προσπάθεια του μικρού ορεινού χωριού μας, της Μουσουνίτσας και των κατοίκων του να λειτουργήσουν  το μικρό τους Λαογραφικό Μουσείο.


 

 

Είδατε διάφορα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου και σύντομα θα επανέλθουμε με νεώτερες πληροφορίες  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...