21/7/13

ΓΚΙΩΝΑ , Το Ασέληνον Όρος !



Η Οροσειρά της Γκιώνας βρίσκεται  στο Ν.Φωκίδας  και τοποθετείται  ανατολικά των Βαρδουσίων και απέναντι από τη Μουσουνίτσα .Εμείς την αντικρίζουμε σχεδόν καθημερινά είτε ζώντας στο χωριό είτε διασχίζοντας την καθώς   πηγαινοερχόμαστε  στα ταξίδια μας . Γι αυτό το λόγο στο σημερινό μας άρθρο θα αναφέρουμε λίγα  λόγια για το όρος Γκιώνα .

Η Γκιώνα είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδος, με πιο ψηλή κορφή την Πυραμίδα στα2510 μ. και δίπλα της την Πλατυβούνα στα 2316 μ. . Οι δύο κορυφές έχουν πολύ χαρακτηριστικό σχήμα και πρόκειται για εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα.

Η Γκιώνα, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία μας , ήταν η κατοικία του βοσκού Ενδυμίωνα, γιού του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, εραστή της ημίθεας Σελήνης. Κάθε φορά που τον επισκεπτόταν στο βουνό , το φεγγάρι χανόταν από τον ουρανό, γεγονός που  έκανε τους αρχαίους να δώσουν  στο βουνό την ονομασία Ασέληνον Όρος. 
Στην Αρχαιότητα  κατοικείτο από τους Οζολούς Λοκρούς όπου η τότε επικράτεια τους περιλάμβανε τους σημερινούς  Νομούς Φωκίδας, Αιτωλακαρνανίας και Φθιώτιδας
 .
Ιστορικώς στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Γκιώνα αποτελούσε ορμητήριο των κλεφτών (Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραισκάκης, Πανουργιάς ,  Ησαίας Σαλώνων , Γκούρας κλπ.)  καθώς και χώρος ιστορικών συγκρούσεων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου και στάθηκε τόπος καταστροφής των τουρκικών δυνάμεων το Μάιο του 1821.

Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στης Ελλάδα, στη μάχη της Καρούτας πάνω στην Γκιώνα, οι αντάρτες κατατρόπωσαν τις δυνάμεις κατοχής. Σε διάφορες σπηλιές του βουνού κρύβονταν Άγγλοι σαμποτέρ  που μαζί με τις αντιστασιακές ομάδες του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη οργάνωσαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου…..

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας από Αθήνα προς την  Μουσουνίτσα και αντιστρόφως τραβήξαμε πάρα πολλές φωτογραφίες της Γκιώνας .  Επιλέγοντας  από το άφθονο  φωτογραφικό υλικό πού έχουμε στο αρχείο μας  αποφασίσαμε να σας δείξουμε μέσω του blog μας ,μερικές  από αυτές  στη συνέχεια του άρθρου μας ..
Άποψη της Γκιώνας με το Καταφίδι απο το χωριό .
Το χωριό Συκιά στην ορθοπλαγιά της Γκιώνας.
 
Άποψη της Γκιώνας από τα Βαρδούσια Όρη

Από το γήπεδο Μπάσκετ  της Μουσουνίτσας
 
Εστίαση στο καταφίδι με την σπηλιά του στη Γκιώνα
Ανάβαση στην σπηλιά - Καταφίδι απο τους Κων/νο και Παναγιώτη Βοίλη. Ο Παναγιώτης Βοίλης πατέρας και παππούς των παραπάνω εικονιζόμενων,  τράβηξε αυτή την ιστορική φωτογραφία μέσα στην  σπηλιά πριν από πολλά χρόνια.
Το μικρό καντηλάκι με θέα την Γκιώνα
Χειμώνας με θέα την Γκιώνα
Μέσα από το δάσος
Βρύζες , η αρχή της καθόδου για την Μουσουνίτσα
Κορυφές της Γκιώνας την Άνοιξη

Μαγευτικά τοπία

Καταρράκτης στο δρόμο προς Στρώμη
Το χωριό Στρώμη και οι κορυφές
 Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα

 Ολες αυτές τις φωτογραφίες τις έχουν τραβήξει οι φωτορεπόρτερ της σελίδας μας.κατά τις περιηγήσεις μας . 
Μα  Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον Παναγιώτη Κ. Βοίλη που μας προσέφερε  την σπάνια φωτογραφία  που είδατε , από το αρχείο της οικογένειας του για να την δημοσιεύσουμε στο blog μας και  να δημοσιοποιήσουμε στο ευρύ κοινό .. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...