16/4/14

Ποταμός Μόρνος - Γεφύρι Νταού , Μουσουνίτσα

Μόρνος Ποταμός

Πηγαίνοντας  προς  ή  φεύγοντας από την Μουσουνίτσα συναντάμε στον δρόμο μας τον ποταμό Μόρνο .  Aρχικά  τον συναντούμε  όταν περνάμε στην είσοδο του  χωριού Στρώμη  και την δεύτερη φορά τον αντικρίζουμε  στα γεφύρια του Νταού , στην τοποθεσία Πελέση. 
  Κατά την διάρκεια του τελευταίου  ταξιδιού  μας , σταματήσαμε  στην περιοχή Πελέση και περιηγηθήκαμε  στα γεφύρια  του Νταού ( το παλιό και το καινούργιο). Απολαμβάνοντας το ανοιξιάτικο  τοπίο των βουνών μας: των αγέρωχων Βαρδουσίων ,της περιφανής  Γκιώνας  της  μεγαλοπρεπούς Οίτης και του ποταμού Μόρνου, η ομάδα μας  τράβηξε  πάρα πολλές φωτογραφίες καθώς και Βίντεο απαθανατίζοντας την  άγρια ομορφιά της φύσης .



Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα στιγμιότυπα της  γύρω περιοχής (του ποταμού Μόρνου, των γεφυριών) έτσι όπως αποτυπωθήκαν  από τον φωτογραφικό μας φακό.

Αγναντεύοντας τον ποταμό Μόρνο
Άποψη των Γεφυριών του Νταού
 
Και τώρα λίγα λόγια για τον Μόρνο ποταμό.

Ο Μόρνος είναι ποταμός της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Ύλαιθος.






Οι πηγές του βρίσκονται στην Οίτη, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια και καθώς τα ρυάκια κατεβαίνουν ,παρακάτω ενώνονται όλα μαζί  και σχηματίζουν τον ποταμό Μόρνο. Αυτός συγκεντρώνει όλα τα νερά στη λεκάνη που βρίσκεται μεταξύ Βαρδουσίων,  Γκιώνας και Λιδωρικίου. 


 Γι αυτό και το 1979 κατασκευάστηκε ένα φράγμα (το φράγμα του Μόρνου) και  δημιουργήθηκε μια  τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 800.000 κυβ. μέτρων νερού. Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου είχε και έχει σκοπό να βοηθήσει  την ύδρευση της Αθήνας καθώς ο πληθυσμός της Αθήνας αυξανόταν και αυξάνεται ραγδαίως ..

Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε το φράγμα. Η λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της. Η λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας, εξυπηρετεί και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.  

Επίσης ο Μόρνος ποταμός καθορίζει τα όρια των επαρχιών Δωρίδας και Ναυπακτίας και χύνεται στα όρια Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου, ανατολικά της Ναυπάκτου. Στο μέρος που εκβάλλει σχηματίζει μικρή πεδινή περιοχή με τις συνεχείς προσχώσεις του. Ο Μόρνος έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα περίπου και η λεκάνη απορροής του έχει επιφάνεια 1180 τετρ. χιλιόμετρα

Πληροφορίες  wikipedia.com


Το παλιό γεφύρι
















 

Η Γκιώνα και το Καταφίδι όπως φαίνονται από την τοποθεσία Πελέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...