13/5/14

Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών - Μουσουνίτσα 2014



Όλες οι θρησκευτικές εορτές στη Μουσουνίτσα τελούνται  με ευλάβεια κι κατάνυξη από τους συμπατριώτες μας που μένουν αλλά και επισκέπτονται το χωριό μας . Έτσι και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα όπου  αποτελεί αναπόσπαστο σημείο αναφοράς στην Χριστιανική Θρησκεία κι είναι αφιερωμένη  σε  κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών, το Θείο Δράμα φτάνει στο αποκορύφωμά του .Οι συγχωριανοί και φίλοι  με την συνοδεία του Πατέρα Κών/νου Πλιάτσικα συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες  της Εβδομάδας των Παθών . Ο καιρός  συμμερίστηκε τον πόνο των Αγίων Ημερών και στάθηκε μέτοχος  στο Θείο Δράμα μοιράζοντας απλόχερα  κρύο και βροχή  .


Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους :Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας.Το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή, παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού ενώ ψάλλεται το Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου.Μετά την λήξη της ακολουθίας οι συχωριανές μας αφιέρωσαν χρόνο από τις δραστηριότητές τους για να στολίσουν τον Ιερό Επιτάφιο με ποικίλα πολύχρωμα άνθη .


Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου: Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης .Ο πατήρ Κών/νος Πλιάτσικας κατέβασε τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τύλιξε σε ένα καθαρό  σεντόνι ενώ τοποθέτησε το Άγιο Σώμα του Κυρίου στον Επιτάφιο . Ακολούθησε η έξοδος από το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η περιφορά του  έως την κεντρική πλατεία του χωριού μας  . Κατά την  Ακολουθία του Επιταφίου πάντα ψάλλονται τα Εγκώμια : Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ , Ἄξιόν ἐστί , και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι .
Παρακάτω θα δείτε μερικά στιγμιότυπα από την Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή ,έτσι όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Νικόλαου Α. Μπούζα..

Στολισμός Επιταφίου και κλίμα κατάνυξης .
Αποκαθήλωση του Τιμίου Σώματος του Κυρίου .
Αποσπάσματα από τις ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.
Περιφορά του Επιταφίου έως την κεντρική πλατεία της Μουσουνίτσα .

O Εσταυρωμένος Ιησούς Χριστός
 
Απόψεις ..
Όλοι μαζί κατά την περιφορά του Επιταφίου .
Αναμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου .
Πληροφορίες:Wikipedia the free encyclopedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...