21/11/14

Τα βουνά της Ελλάδας: ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ (1985)

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσιάζαμε από την ενημέρωση του blog μας .Στο σημερινό άρθρο μας θα σας παρουσιάσουμε ένα επεισόδιο της σειράς "Τα βουνά της Ελλάδας" που  προβλήθηκαν αρκετές φορές από την ΕΡΤ ! 
 
Σε αυτή την σειρά είχαν παρουσιαστεί  τα μεγαλοπρεπή βουνά της Ελλάδας: Όλυμπος, , Βαρδούσια, Άγραφα, Λευκά όρη κ.α Μιας που οι μετακινήσεις κι η ανάβαση δεν ήταν εύκολη στα βουνά λόγω εξοπλισμού η σειρά του ντοκιμαντέρ αποτέλεσε έναυσμα στην πρόσκληση και εξερεύνηση των παρθένων τόπων από μέχρι τότε από το ευρύ κοινό .


Η κινηματογραφική ορειβατική ομάδα της εκπομπής «ΤΑ ΒΟΥΝΑΤΗΣΕΛΛΑΔΑΣ» επισκέπτεται τα ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΟΡΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, μια τοποθεσία που συνδυάζει ποτάμια, κοιλάδες, δάση και βουνά. Το επιβλητικό ορεινό σύμπλεγμα των ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ είναι αλπικού χαρακτήρα και εκεί επιβιώνουν σπάνια είδη χλωρίδας, ακόμη και λείψανα χλωρίδας από την εποχή των παγετώνων στην ΕΛΛΑΔΑ. 
Σε αυτό το ταξίδι στόχος είναι, πέραν από την μελέτη της χλωρίδας του βουνού, η μελέτη του χώρου ως κτηνοτροφικού κέντρου αλλά και η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς εκεί. Για την επίτευξη του τελευταίου στόχου, επιστρατεύτηκε η λίγων μηνών ΗΒΗ, κόρη μιας δεινής ορειβάτριας, η οποία θα καταγράφει τα ερεθίσματα που λαμβάνει η ΗΒΗ στο χώρο. 

Τα μέλη της εκπομπής πέρασαν αρκετό χρόνο στα ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΙΩΤΙΚΑ λιβάδια εκεί που η κτηνοτροφία αντιστέκεται στις αλλαγές των χρόνων και ύστερα άρχισαν το ανηφορικό μονοπάτι στη ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΙΩΤΙΚΗ διάσελα. Τέλος, προτρέπουν τους τηλεθεατές να ταξιδέψουν στο μέρος αυτό και να κάνουν πεζοπορία, αναρρίχηση ή ορειβατικό.

(Πληροφορίες  : α)για την σειρά από την http://www.hprt-archives.gr
                      β)το βίντεο από το κανάλι του Christos5120 ο οποίος έχει αξιόλογα βίντεο λαογραφικής παράδοσης αλλά κι ποικίλης ύλης.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...