8/4/15

Η Μεγαλύτερη Νεροποντή των τελευταίων 50 χρόνων στην Μουσουνίτσα !



Καβουρόρεμα !
Σε προηγούμενο άρθρο , σας είχαμε πει πως  θα αναφερθούμε στην καταστροφική μανία της φύσης που εκτός από την υπόλοιπη Ελλάδα χτύπησε και το χωριό μας .Ευτυχώς για εμάς ήμασταν πάνω στην Μουσουνίτσα για να βοηθήσουμε μαζί με τους συγχωριανούς μας .Τώρα που βρήκαμε ελεύθερο χρόνο από τις  δουλειές μας στην μεγαλούπολη θα σας εξιστορήσουμε συνοπτικά το χρονικό της μεγάλης νεροποντής .
μέσα από φωτογραφίες του Αθανάσιου Ν. Μπούζα


Ακραια καιρικά φαινόμενα στην Μουσουνίτσα !
"Προσέξτε την κατεβασιά !" Οι παλιοί τσέλιγκες φρόντιζαν πάντα να συμβουλεύουν τα καλφούδια τους που έμεναν μόνα τους σε κάποια από τα πρόχειρα μαντριά στα ξέφωτα του δάσους ή τις στάνες  ψηλά στο βουνό όταν ήθελαν  να πλησιάσουν κάποια άγρια πηγή ή να διασχίσουν το ποτάμι καθώς έβρεχε με σφοδρότητα .

Στην περίπτωση μας η  συγκεκριμένη κατεβασιά ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τους νεότερους μιας και πάντα οι μεγαλύτεροι επισημαίνουν πως η διαμονή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που πολλές φορές απαγορεύουν οποιαδήποτε μετακίνηση ακόμη και μέχρι την κεντρική πλατεία , πόσο μάλλον την διέλευση προς τα κοντινότερα χωριά .   
 
Ήταν Παρασκευή όταν σκοτείνιασε ο ουρανός , με δεκάδες μαύρα σύννεφα να κηλιδώνουν την μεγαλόπρεπη κορυφή των Βαρδουσίων Όρεων και να κατευθύνονται προς τις παρυφές της Γκιώνας .Οι πρώτες ψιχάλες έπεσαν πάνω στα βελονοειδή φύλλα των ελάτων ενώ μετά από λίγο  η μυρωδιά του βρεγμένου έδαφος αναδύθηκε στον αέρα . Με το πέρασμα της ώρας η βροχή όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ο όγκος του νερού πολλαπλασιάστηκε. Δυνατός αέρας σηκώθηκε παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμα του  ενώ οι ατίθασες  ριπές έκαναν παραθυρόφυλλα κι πόρτες να στριγκλίζουν.

Ξημέρωσε το Σάββατο ,όμως οι ζεστές ακτίνες του λαμπρού ήλιου πάλευαν με τα δάκρυα της βροχής καθώς η παγωνιά τύλιγε το κορμί μας. Ντυμένοι κατάλληλα επισκεφτήκαμε την Παλιά Βρύση ανακαλύπτοντας πως η στάθμη του ποταμού  είχε αυξηθεί σε σημείο συναγερμού  .Ύστερα κατευθυνθήκαμε  προς την πλατεία του ΑΪ Νικόλα ανακαλύπτοντας πως τεράστιοι ογκόλιθοι , πέτρες , ξύλα και μπάζα είχαν πέσει σε διαφορές μεριές και πως μιας και παραπάνω είχαν ανοίξει τα μικρότερα ρέματα ψηλά στο βουνό κι έτρεχαν ασυγκράτητα και  η τριπλάσια ένταση του ρεύματος του καταρράκτη στην είσοδο του χωριού έπεφτε απότομα στο Καβουρόρεμα. Το Τοπικό συμβούλιο της Μουσουνίτσας  είχε ενημερωθεί για να λάβουν όλοι υπόψη τους τα έκτατα μέτρα . Οι αρμόδιες αρχές της Δημαρχίας μεριμνούσαν με μπουλντόζες , προσωπικό και διάφορα μηχανήματα. Καθώς οργανώθηκαν  ξεκίνησαν καταμέτρηση αλλά και  επισκευή ζημιών σε όλα τα χωριά της έκτασης του Δήμου.
Άξαφνα μια παράξενο ηχηρό βουητό τράβηξε το ενδιαφέρον όλων. ο όγκος του νερού στην παλαιά βρύση είχε πολλαπλασιαστεί τόσο που υπερχείλιζε διαπερνώντας τα προστατευτικά τσιμεντένια τοιχία με αποτέλεσμα όλο το νερό να κυλλά με ορμή από το ρέμα  πάνω στην ακριανή  πλατεία (που συνήθως τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται σαν πάρκιν )στην άκρη του χωριού , κι από εκεί η ροή του να  ακολουθεί την πορεία της ασφάλτου  του οδικού δικτύου να κατευθύνεται  από άκρη σε άκρη μέσα στο χωριό  με κίνδυνο εκτός από κτήρια να παρασύρει κι τα σπίτια κοντά στο ρέμα.. Ειδοποιούνται όλοι και πρόχειρα  φράγματα με τσίγκια κι πέτρες στήνονται  μέσα στην καταρρακτώδη βροχή καθώς η ορμητική πορεία του νερού συνεχιζόταν .

Ο χωματόδρομος του Κονιάκου είχε κλείσει ενώ στον επαρχιακό δρόμο προς Λιδορίκι είχαν κατρακυλήσει  από τους λόφους χώματα και κοτρόνια που είχε ξεβράσει το νερό. Τα επιτόπια φράγματα  συνεχίστηκαν να χτίζονται σε διάφορες τοποθεσίες με οποιοδήποτε υλικό φαινόταν χρήσιμο.
Παλιά Βρύση!
 
Καβουρόρεμα !

 Ήρθε κι η Κυριακή . Η βροχή και ο αέρας δεν έλεγαν να κοπάσουν ! Στην παλαιά βρύση μετρώντας τις συνέπειες του καταστροφικού ξεσπάσματος της φύσης  τα δέντρα που είχαν   ξεριζωθεί ήταν περισσότερα  από  ένα ,με ένα  πανύψηλο αιωνόβιο Έλατο να έχει  πέσει   καταγής από την ορμητική δύναμη του αέρα. Την ίδια πορεία ακολούθησαν κι κάποιες κολόνες της ΔΕΗ.. Για να αποφθεχθεί το λίμνασμα αλλά και η κατεύθυνση προς το κεντρικό δρόμο οι χωριανοί έσπασαν τα προστατευτικά τοιχία και φτιαχτήκαν δεύτερα αναχώματα κοντά στο ρέμα  (βάνα) αλλά κι στο πρώτο αυλάκι ώστε το νερό να επιστρέφει στο ρέμα .Πέρα από την μέγιστη βοήθεια που πρόσφερε ο καθένας με τον τρόπο του ,θα πρέπει να αναφέρουμε πως έγινε ευκολότερη χάρη στα μηχανήματα του κύριου Συψή.  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  όλους τους χωριανούς που συμμετείχαν στην ασφαλή επιβίωση του οικισμού μιας και σε τέτοια προβλήματα πρέπει να λειτουργούμε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Από την άλλη το Καβουρόρεμα ήταν γεμάτο λασπουριές ! Στον επαρχιακή οδό προς Αθήνα , πολλά σημεία είχαν υποστεί κατολισθήσεις ενώ η άσφαλτος είχε κοπεί  !πΧ Στου Μπακόλα την λάκα  άνοιξαν τα ρέματα.. Το ίδιο συνέβηκε και στα Κουμάσια  και όχι μόνο δεν ήξερες τι να πρώτο κοιτάξεις καθώς ακολουθούσες τις στροφές του δρόμου προς το ποτάμι .  Οι υπηρεσίες του δήμου με τις αρχές του Δ.Σ Δελφών  κατάφεραν να καταφθάσουν ύστερα από την βοήθεια που πρόσφεραν στα γειτονικά χωριά  με σκοπό  να επιθεωρήσουν την κατάσταση , να διανοίξουν τα υπόλοιπα τμήματα του αποκομμένου δρόμου και να βοηθήσουν με τις ζημιές που έγιναν από την σφοδρή νεροποντή!

Δίπλα από την Παλιά Στέρνα - Κρύα βρύση
 


Πίσω στην Παλαιά Βρύση!
Πεσμένος έλατος !
Καταρρακτώδης βροχή !
 

Ορμή του νερού ύστερα από την νεροποντή
Κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ μετά την πτώση του έλατου !
 

Η κατεβασιά που μόλις καταφθάνει όπως έλεγαν οι παλιοί .









 
Ξεριζωμένος πλάτανος!

Το μικρό ανάχωμα .
 
Μπάζα , πέτρες , γυμνές ρίζες ..
Κάτω μαχαλάς ..
 
 
Μετά από πάρα πολλά χρόνια τρέχουν ρυάκια απο τις πόρτες .
Ο καταρράκτης ομορφότερος από ποτέ!
Πεσμένα δέντρα..
Η πρώτη στροφή πριν του Μπακόλα την λάκα .Έξοδος του χωριού!
Το ποτάμι.

Τρεχούμενα ρυάκια που δεν υπήρχαν εμφανίστηκαν μετά την βροχή .
Γεφύρι Νταού.
Υποχώρηση της ασφάλτου  ..
Άνοδος της στάθμης της ροής του νερού..
Καταφίδι ..
 
 
Ευτυχώς ή ορμή της εκδικητικής φύσης ανακόπηκε από την χιονόπτωση που ακολούθησε ! Την Δευτέρα έφτιαξε κάπως ο καιρός και το οδικό δίκτυο άρχισε να αποκαθίσταται πλήρως ..

Επόμενη μέρα το χιόνι αρχίζει να καλύπτει τα πάντα .
 
Φυσικό παγοδρόμιο!
Το ανάχωμα !
Ορμή του ποταμού .
 

 


Βαρδούσια ντυμένα στα λευκά  .
 

 Ανεβαίνοντας  ..
Στον δρόμο προς τον Αθ.Διάκο του εκχιονιστικό  έξω από τον Άγιο Νεκτάριο ..
 

Συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούν τις βλάβες .
 
 
 
Η βροχή  εξακολουθούσε να δίνει το στίγμα της καθ όλη την διάρκεια των ημερών  και η καταιγίδα που ξέσπασε παρότι όλοι οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι με τον καιρό των Βαρδουσίων όπως συνηθίζουμε να λέμε , οι συνέπειες ήταν ένα πρωτόγνωρο τα φαινόμενο για το χωριό μας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...