10/11/13

Πλατείες της ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ !



 
Όταν  επισκεπτόμαστε ή αποχερετούμε  ένα παραδοσιακό  χωριό   , χαράζεται  στην μνήμη μας   η χαρακτηριστική εικόνα  καθώς και η κεντρική πλατεία του. Έτσι συμβαίνει και με  την Μουσουνίτσα. Παντού μας ακολουθεί νοερά  η  κλασσική  φωτογραφία στην οποία η Μουσουνίτσα αναπαύεται  μέσα στην καταπράσινη αγκαλιά των Βαρδουσίων.


Σε αυτό το άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τις πλατείες της Μουσουνίτσας  από το παρελθόν μέχρι  και σήμερα . Κάνοντας μια μικρή έρευνα για την ιστορία  του χωριού μας και ρωτώντας μεγαλύτερους μάθαμε τα εξής: 
Οτι όταν πρώτο κτίστηκε ο αρχικός οικισμός υπήρχε στη μέση του χωριού ένα φυσικό πλάτωμα. Αυτή ήταν και η πρώτη πλατεία του χωριού, στην  άκρη της οποίας κτίστηκε αργότερα ο Ιερός Ναός της Παναγίας (Κοίμησεως της Θεοτόκου) και το πρώτο σχολείο . 
 
 Επίσης στην είσοδο του χωριού υπήρχε κι άλλο ένα  μικρό φυσικό πλάτωμα , το οποίο μετέπειτα μεγάλωσε με διαπλάτυνση και εκεί κτίστηκε το νέο σχολείο. Αυτή είναι η δεύτερη  πλατεία του χωριού μας , η πλατεία του Αι Νικόλα από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει  παραπλεύρως. 
 

Την  πλατεία του Αι Νικόλα (είσοδο του χωριού) με την πλατεία της Παναγίας ένωνε ένα μικρό μονοπάτι το οποίο διακλαδιζόταν προς την τοποθεσία Λακούλες και προς την τοποθεσία Ρούμπα Καρυές και  Πλάτανο.
Γύρω στα 1965-66 πωλήθηκαν τα κτήματα (χωράφια) που ήταν στο κέντρο του χωριού και έτσι δημιουργήθηκε η αρχική σημερινή πλατεία. Γύρω στα 1968-70 διανοίχτηκε και ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος.
 
 Με την  πάροδο του χρόνου η κεντρική πλατεία ανακατασκευάστηκε και καλλωπίστηκε πάρα πολλές φορές ( κάγκελα περίφραξης , μπετά  στήριξης  , φύτευση δένδρων, πλακόστρωση κλπ ) μέχρι να λάβει την μορφή με την οποία την γνωρίζουμε εμείς σήμερα.
Καθώς τα χρόνια περνούν  στις ημέρες μας φτιάχτηκε και νέα πλατεία στη τοποθεσία Ρούμπα Καρυές, απέναντι από την Παλιά Βρύση, η οποία χρησιμοποιείται ως πάρκιν.
 

 
Αυτά τα λίγα λόγια από εμάς για τις 4 πλατείες που υπάρχουν στο χωριό μας τη Μουσουνίτσα για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.  Με φωτογραφίες απο την προσωπική μας συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...