21/11/13

Ιστορική Αναδρομή των μαγαζιών της Μουσουνίτσας



Διαβάζοντας  το ιστορικό των  άρθρων  μας , βλέπουμε ότι έχουμε συνθέσει αναρτήσεις  σχεδόν για τα πιο πολλά πράγματα που αφορούν το χωριό μας ,την Μουσουνίτσα : π.χ για το σχολείο ,το μουσείο, το ιατρείο, το Στέκι Νεολαίας, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια , τα σπίτια, ,τους δρόμους , τα σοκάκια , τα γεφύρια, τα πανηγύρια, τις εκδηλώσεις των συλλόγων, τα διάφορα έργα κλπ.

 Όμως παρατηρήσαμε  ότι δεν είχαμε γράψει κανένα άρθρο για τα μαγαζιά της Μουσουνίτσας και τους ανθρώπους που τα είχαν ανοίξει στο παρελθόν.
 Σήμερα το μοναδικό μαγαζί που υπάρχει  στο χωριό και είναι σε λειτουργία εξυπηρετώντας τους πάντες είναι το μαγαζί – ταβέρνα του Λάμπρου Ρουφαγάλα  ‘’Τα Βαρδούσια’’ που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

 Γυρίζοντας έτσι το ρολόι της ιστορίας και του χρόνου προς τα πίσω και κάνοντας μία μικρή έρευνα για το παραπάνω θέμα που μας αφορούσε ,μάθαμε τα εξής :
Ότι τα 2 πρώτα μαγαζιά – εμπορικά, γενικής χρήσεως στη Μουσουνίτσα ,  τα είχαν λειτουργήσει  ο Παναγιώτης Καραγιάννης (δίπλα στο 1ο παλιό σχολείο-προς την μεριά της Εκκλησίας- Παναγίας) και οι Ρουφογαλαίοι(στηναριστερή γωνία τη σημερινής πλατείας που τότε ήταν χωράφια) που μετά το έδωσαν στον Κων/νο Παντέλη.
Μετά άνοιξαν μαγαζιά ο Παναγιώτης Συψής( είναι  το σημερινό  κτήριο κάτω από την Κ. Πλατεία), ο Θεόδωρος Μπούζας (είναι το κτήριο δίπλα στον δρόμο πριν φθάσουμε στην Κ. Πλατεία), και ο Ιωάννης Βοίλης  (είναι το σημερινό κτήριο στην επάνω γωνία της Κ.Πλατείας).
Η σημερινή Κ. Πλατεία ,τότε ήταν κτήματα (χωράφια), τα οποία αργότερα επωλήθησαν και έτσι δημιουργήθηκε η αρχική πλατεία , η οποία με το πέρασμα του χρόνου ανακατασκευάστηκε και καλλωπίστηκε πάρα πολλές φορές ( κάγκελα περίφραξης , μπετά  στήριξης  , φύτευση δένδρων, πλακόστρωση κλπ ) μέχρι να λάβει την μορφή με την οποία την γνωρίζουμε εμείς σήμερα.
Μετά άνοιξε μαγαζί ο Γεώργιος Καραγιάννης , το οποίο αργότερα συνέχισε να το λειτουργεί η κόρη του Βαρβάρα(είναι το σημερινό κτήριο απέναντι από το κτήριο ενοικιαζόμενα δωμάτια του Ιωάννη Καραγιάννη).
 Την ίδια εποχή αγόρασε ο Λάμπρος Ρουφαγάλας ένα κτήμα ακριβώς δίπλα στην Κ. Πλατεία στο κέντρο του χωριού. Εκεί έκτισε την κατοικία του κι άνοιξε το μαγαζί – ταβέρνα ‘’Τα Βαρδούσια’’ ,  το οποίο είναι και το μόνο που συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα και να εξυπηρετεί τους συγχωριανούς μας προσφέροντας τις υπηρεσίες του..
Τα τελευταία χρόνια έγινε και μία προσπάθεια από τον Νίκο Γκαβογιάννη , η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτά τα λίγα λόγια από εμάς τη νεώτερη γενιά  κι από τους συντελεστές του blog  μας  είναι αφιερωμένα σε αυτή την προσφορά (εμπορική, κοινωνική, θρησκευτική) των παραπάνω αυτών ανθρώπων (πατεράδων μας και παππούδων μας) στην κοινωνία του χωριού μας τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...