24/12/13

Προέλευση της ονομασίας της Μουσουνίτσας !



Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την  την προέλευση του ονόματος της Μουσουνίτσας . 

Στο website μας www.mousounitsa.com (Το οποίο λόγω καθημερινών υποχρεώσεων δυστυχώς δεν το έχουμε ενημερώσει γι αρκετά χρόνια μιας που έχουμε εστιάσει στην ενημέρωση του blog μας με όλες τις περιηγήσεις και τις εξορμήσεις )αναφέραμε τις δυο επικρατέστερες εκδοχές της Λαϊκής παράδοσης που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα .

1.       Την θερινή κατοικία της Μούσας Ουρανίας
2.       Τη ιστορια του Μεγαλοτσιφλικά τσέλιγκα

Πριν μερικές μέρες παραλάβαμε ένα e-mail από τον κο. Δημήτρη Γ. Υφαντή , ο οποίος μας απέστειλε νέες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της ονομασίας και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε που αφιέρωσε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του και θέλησε να τις μοιραστεί μαζί μας . Όταν κάνουμε την επόμενη ενημέρωση του ιστοτόπου μας θα προσθέσουμε κι αυτά τα στοιχεία . Λοιπόν με μεγάλη μου χαρά σας παραθέτω το email που λάβαμε . -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγαπητοί φίλοι ,
Επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της Μουσουνίτσας διάβασα τις δύο εκδοχές σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του χωριού.

Νομίζω πως για τους περισσότερους είναι σαφές ότι η ονομασία προέρχεται από σλάβικη ρίζα. Εξ άλλου η κατάληξη - ница, που προσδιορίζει το θηλυκό γένος του ουσιαστικού ή επιθέτου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες ερμηνείες.

Οι σλαβικής προέλευσης λέξεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν συνήθως στην σύγχρονη Βουλγαρική και Σερβική γλώσσα και σπανιότερα στην Ρωσική. Αφορούν σε τοπωνύμια όπως: Μέτσοβο, Τύρναβος, Αράχωβα, Σέλιανη, Κονιάκο, Λετόσελο, Γρανίτσα, Μεντενίτσα κ.λπ. κ.λπ. Επίσης αφορούν σε έννοιες σχετικές με την οικιακή, αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία της υπαίθρου.

Σχετικά με την Μουσουνίτσα κατόπιν αναζήτησης εντοπίσθηκαν δύο πιθανές σημασίες του ονόματος.

1) Από το ρήμα муша се (μούσα σε) που σημαίνει τρυπώνω, χώνομαι, με την προσθήκη της κατάληξης - ница (νίτσα) θα μπορούσε η (Μουσανίτσα) - Μουσουνίτσα να ορισθεί ως η «Τρυπωμένη, Κρυμμένη, Χωμένη».

2) Από το ουσιαστικό мошия (μοσίγια, το «γ» προφέρεται ελαφρά) γένους θηλυκού, που σημαίνει το τσιφλίκι, το αγρόκτημα. Με την κατάληξη - ница (νίτσα) προκύπτει (Μοσιανίτσα) – Μουσουνίτσα.

Από τις δύο πιθανές σημασίες: 1) της Πάνω και Κάτω Τρυπωμένης και 2) του Πάνω και Κάτω Τσιφλίκι, η δεύτερη φαίνεται πιο ισχυρή και δεν απέχει από την εκδοχή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα σχετικά με τον «Τσέλιγκα».

Φιλικά

Δημήτρης 
Γ. Υφαντής
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

EYXΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!!!!!!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και τις δυο εκδοχές της Λαϊκής παράδοσης των παππούδων μας :

Λαϊκή Παράδοση

  1. Μούσα Ουρανία:Σύμφωνα με τη μυθολογία τα Βαρδούσια ήταν η αγαπημένη καλοκαιρινή κατοικία μιας από τις εννέα Μούσες , της Ουρανίας ή χαϊδευτικά της Ουρανίτσας . (Μούσα της αστρονομίας .) Το χωριό της ΜούσαςΝίτσας με την πάροδο των χρόνων παραφράστηκε κι μετατράπηκε .... το χωριό της ΜουσουΝίτσας .Κι αυτό διότι ακόμη και σήμερα στον νυχτερινό ουρανό διαγράφεται άρτια "ο Κόσμος" με κάθε λεπτομέρεια .Κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους φωτεινούς αστερισμούς και τα ουράνια σώματα σύμφωνα καθώς αγκαλιάζουν τον ουράνιο θόλο . 
  2. Μεγαλοτσιφλικάς τσέλιγκας: Σύμφωνα και πάλι με την παράδοση , ο αρχικός οικισμός (χωριό), δεν βρισκόταν στην θέση που είναι σήμερα . Τοποθετούταν βορειότερα και υπήρχε εκεί μέχρι που ο τότε αρχιτσέλιγκας προύχοντας του χωριού μοίρασε την περιουσία του στους 2 γιούς του. Στον ένα γιο έδωσε το πάνω μέρος από τον οικισμό και στον άλλο γιό έδωσε το κάτω μέρος . Έτσι δημιουργήθηκαν 2 οικισμοί. Η Ανω Μουσουνίτσα και η Κάτω Μουσουνίτσα Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι 2 Μουσουνίτσες (τα δύο χωριά-μαχαλάδες) προόδευαν και μεγάλωναν πληθυσμιακά ,ενώ ο αρχικός οικισμός εγκαταλείφτηκε και τελικά εξαφανίστηκε (καταστράφηκε) ολοσχερώς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Χιόνια : Στιγμιότυπα του Χειμώνα.

Μετά από απουσία μηνών λόγω υποχρεώσεων, είμαστε κι πάλι μαζί σας για να σας ενημερώνουμε , με νέα για το χωριό μας την Μουσουνίτσα. Σήμερ...